9300 Csorna, Soproni út 97.
OM azonositó: 203051
20 °C
"A digitális technikai eszközök újszerűségének motiváló erejével a korszerű tudásért, a kompetencia alapú oktatás széles körű elterjesztésért" című
TIOP-1.1.1-07/1-2008-0881 azonosító számú projekt megvalósítása

Marcaltő Gyalogtúra 2018

Az 1849. június 13-án lezajlott győztes csornai csata 169.évfordulója emlékére június 13-án – immár hetedik alkalommal – szervezett gyalogtúrát a két csornai középiskola és a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata.

Marcaltő Gyalogtúra 2018

A Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola illetve a Hunyadi János Középiskola tanulóiból, tanáraiból és rábaközi hagyományőrzőkből álló ötvenfős csoport szerda délután vonattal utazott Marcaltőre.

Az indulás előtt felelevenítették a Csornán tartózkodó császáriak megtámadására induló Kmety György haditervét. A diákok nem csupán a környék településeiről érkeztek (Bágyogszovát, Bősárkány, Csorna, Dör, Egyed, Enese. Farád, Kapuvár, Pásztori, Rábacsanak, Rábaszentandrás, Szany, Szárföld, Szilsárkány), hanem a Rábaköztől távoli helyekre (Csabrendek, Felpéc, Győr, Jánossomorja, Kisbajcs, Kocs, Lébény, Malomsok, Ménfőcsanak, Mosonmagyaróvár, Püski, Rajka, Sümegprága, Szerecseny, Vámosszabadi) is elviszik a csornai csata emlékének hírét.

Az emléktúra résztvevői Marcaltőn emlékszalagot helyeztek el (felirata: Dicső honvédeink útján!) a helyi iskola Kmety emléktábláján, majd a Rába töltésén haladtak a megyehatárnál lévő hídig.

Szanyban egy kis frissítővel várta őket Töreki Imre. Szanytól szakadó esőben tették meg az utat. A 86-os főutat elérve a rendőrség biztosította a túrázókat, akik Szilsárkányon áthaladva gyalogoltak Csornára. ahova éjfél előtt érkeztek meg. A huszonhat kilométeres távot hat óra alatt tette meg a végig lelkes csapat. A túra végén egy szalagot helyeztek el a Kmety utca végén található emléktáblán, melyen ez a felirat szerepelt: Kmety tábornok! Követjük nyomodat.