9300 Csorna, Soproni út 97.
OM azonositó: 203051
3 °C

Demokráciát tanultunk

2018. október 18-án a Parlamentbe kirándultak a 12.c osztály tanulói

Demokráciát tanultunk

Néhány órára az országgyűlési képviselők bőrébe bújhattak a hunyadis diákok és a Demokráciajáték keretében törvényhozókká válhattak. Az Országgyűlés Hivatala által szervezett programra Szalay Balázzsal a történelem órákon kezdték el a felkészülést a pedagógia tagozatos tanulók. A felkészülés során a végzős, így a jövő évi EP választásokon már választójoggal rendelkező diákok megismerkedtek az Országgyűlés működésével.

A Demokráciajáték egy ideális helyzetet modellez, ahol a képviselők egy előre megadott téma vitája során megegyezésre törekednek. Az ország négy középiskolájából érkező diákok – a hunyadisokon kívül egy szegedi, egy budapesti és egy balatonalmádi gimnázium tanulói vettek részt a programon – négy fiktív párt képviselői lehettek. A négy középiskola csapata egy-egy eltérő nézetű párt bőrébe bújva követték végig a politikai döntéshozatal menetét, pár órába sűrítve a törvényhozást a javaslattételtől egészen a szavazásig. A hunyadisok frakciójának neve Tavaszi Megújulás Szövetség volt.

A tárgyalt törvényjavaslat középpontjában az állt, hogy kapjanak-e szavazati jogot a 16. életkort betöltők, aminek a feltétele egy állampolgári vizsgatétel lenne. Bár ellenzéki pártot játszottak, támogatták a javaslatot, hiszen egy fiatalos gondolkodású pártot kellett játszaniuk, s két módosítót is benyújtottak. A szavazás az egyéni véleménynyilvánítás egyik legfontosabb formája, e segítségével a szavazópolgár lehetőséget kap, hogy alakítója legyen hazája politikai életének. Magyarországon a 18. életévüket betöltöttek voksolhatnak, ám az „eljátszott” folyamat egyes országokban a valóságban is testet öltött már. Brazíliában például majd húsz éve, de Ausztriában és Skóciában is lecsökkentették a szavazati korhatárt 16 éves korra.

Elsőként a vezérszónokok felszólalása következett – nálunk Gyurkovics Dorina volt a szónok –, majd ezt követte az általános vita. Ezután részletes vita zajlott a négy bizottságban, ahol megtárgyalták a módosító indítványokat is. Az egyik bizottság elnöke Németh Noémi volt.

Az ebédszünetben komoly egyeztetések zajlottak a többi párt vezetőivel. A frakcióülésen Kiss Bernadett és Erdélyi Veronika vezetésével megvitatták, hogy melyik javaslatot támogatjuk, és melyiket utasítjuk el.

Elégedettek lehettünk, mert sikerült kompromisszumokat kötnünk, és a törvénybe a mi javaslataink is belekerültek. Az eredményt látva megtapsoltuk magunkat. A szavazást egy sajtótájékoztató követte, majd egy idegenvezetéssel fejeződött be a mozgalmas parlamenti nap.

A Demokráciajáték során nemcsak új embereket ismerhettek meg a hunyadisok, hanem magukat is kipróbálhatták, egy nem mindennapi szerepben. Rájöttek, hogy vitába szállni és észérvekkel kiállni a véleményük mellett nem is olyan egyszerű.

Hazaérkezés után még folytatódott a közös élmény, amiről Szűr Lászlóné osztályfőnök gondoskodott.