9300 Csorna, Soproni út 97.
OM azonositó: 203051
3 °C

Az őszi szünetben tíz hunyadis diák Prága értékeivel ismerkedett

A cseh főváros története szorosan összefonódik a magyar történelemmel is.

Az őszi szünetben tíz hunyadis diák Prága értékeivel ismerkedett

Átsétáltunk az 1357 és 1402 között épült Károly hídon, mely Európa egyik legrégibb hídja és Prága egyik jelképe. Közös képet készítettünk a Lennon-falnál és Kolozsvári Márton és György híres szobra előtt is.

Az 1373-ban készült Szent György-szobor Európa első teljes alakos bronz lovasszobra. A több száz éven át készülő Szent Vitus-székesegyházban láttuk Szent Adalbert sírját is, aki a hagyomány szerint megbérmálta Szent Istvánt. Végig szép időnk volt, így a világ minden tájáról érkező turisták között mi is végigsétáltuk a híres Vencel téren és bejártuk a prágai várat, a Hradzsint is. Az 1614-ben készült Mátyás-kapun még ma is látható a magyar címer. Végignézhettünk egy őrségváltást is a vár bejáratánál.

Idegenvezetővel megtekintettük a Cseh Nemzeti Színházat és a középkori Városházat is. A híres órát, az Orjolt, kívül és belül is megnézhettük. A toronyból csodálatos látvány tárult elénk. A főpályaudvaron felkerestük Nicholas Winton (1909-2015) szobrát, akit a brit Schindlernek is neveznek, mivel gyerekek százait mentette meg 1939-ben. A németek által megszállt Csehországból nyolc vonaton 669 gyereket mentett ki Nagy-Britanniába.

 A csehek nemzeti sírkertjében, a visegrádi temetőben Dvorak, Smetana, Mucha, Neruda és Capek sírjánál emlékeztünk. Kilátogattunk a zsidó temetőbe is, ahol Kafka sírjánál hallgattunk meg egy kiselőadást az íróról.

Csornai vonatkozása is volt az útnak. Felkerestük a strahovi kolostort, ami azért is jelentős, mert itt nyugszik Szent Norbert, a premontrei rend alapítója. Több helyen találkoztunk David Cerny kortárs cseh szobrász alkotásaival. Akinek volt kedve, megkóstolhatta a Kofolát is.

A beszámolót Szalay Balázs , az út szervezője és a GYSZSZC Hunyadi János Középiskola történelemtanára készítette.