9300 Csorna, Soproni út 97.
OM azonositó: 203051
3 °C

Demokráciát tanultunk

Az Országházba látogattak nemrégiben a Soproni Szakképzési Centrum Hunyadi János Középiskolájának diákjai Csornáról, hogy a Demokráciajáték elnevezésű program révén elsajátítsák a törvényalkotás folyamatát.

Demokráciát tanultunk

2020. február 6.-án a Parlamentbe kirándultak a 11.c osztály tanulói. Néhány órára az országgyűlési képviselők bőrébe bújhattak a hunyadis diákok és a Demokráciajáték keretében törvényhozókká válhattak. Az Országgyűlés Hivatala által szervezett programra Szalay Balázzsal az emberismeret órákon kezdték el a felkészülést a pedagógia tagozatos tanulók.  


 A Demokráciajáték egy ideális helyzetet modellez, ahol a képviselők egy előre megadott téma vitája során megegyezésre törekednek. Az ország négy középiskolájából érkező diákok – a hunyadisokon kívül egy celldömölki és két budapesti gimnázium tanulói vettek részt a programon – négy fiktív párt képviselői lehettek. A programban résztvevő négy középiskola csapata egy-egy eltérő világnézetű párt bőrébe bújva követte végig a politikai döntéshozatal menetét, pár órába sűrítve a törvényhozást a javaslattételtől egészen a szavazásig. A hunyadisok kormánypárti frakciójának neve Téli Menedék Fórum volt. „A mi pártunk az olyan falusi és kisvárosi középkorúakat képviselte, akik fontosnak tartják a rászorulók segítését, a felesleges pénzköltés beszüntetését, a hazai kistermelők támogatását és a vidékfejlesztést.” – jellemezte a pártjukat Horváth Csaba, aki jegyzői teendőket is ellátott. Décsei Vivien Virág szerint azért is állt közel hozzájuk a kapott pártprofil, mert a párt erősségei, az optimizmus, a lelkesedés, a szociális érzékenység és a nők parlamenti részvételének növelése, hozzájuk is közel áll.

Az előzetesen megkapott törvényjavaslat középpontjában az állt, hogy bevezessék a környezettudatos fogyasztást az országban. A játékban a törvényjavaslatot egy ellenzéki párt nyújtotta be, de a hunyadis diákok úgy döntöttek, hogy támogatják a javaslatot, hiszen a környezet védelme számukra is fontos. „Támogattuk az egyszer használatos műanyag eszközök betiltását, a csomagolásmentes boltok támogatását, a komposztálást és az iskolai Zöld-órát. A javaslathoz három módosítót is kidolgoztunk, de végül kettőt nyújtottunk be.” – mondta el Berta Bianka frakcióvezető. „Az egyik javaslatunk az volt, hogy a családoknak juttatandó ingyenes vászonalapú csomagolóanyagokat megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató vállalkozások állítsák elő, amivel megbecsülést és munkát biztosítunk a különleges bánásmódot igénylő társainknak.” – számolt be az indítvány benyújtója, Gál Dorottya.


A játék elején felállva köszöntötték a választókat, majd megszavazták, hogy a házszabálytól eltérve egy nap tárgyalják a törvényjavaslatot. Ezt követte a vezérszónokok felszólalása. Josziv-Szolga Szabina így kezdte a beszédét: „Ha megkérdezném a tisztelt képviselőtársaimat, hogy mi a korunk három legnagyobb problémája, akkor valószínű, hogy pártállástól függetlenül szinte mindenki megemlítené a természettel kapcsolatos gondokat.” Ezután kezdődött az általános vita, ahol felváltva kapták meg a mikrofont a kormánypárti és az ellenzéki „képviselők”. A vita itt sem nélkülözte a szenvedélyt, de előfordultak szellemes odamondogatások is.

A részletes vita a négy bizottságban zajlott, ahol megtárgyalták a módosító indítványokat is. A Népjóléti bizottság elnöke Répás Soma volt. Az ebédszünetben komoly egyeztetések zajlottak a többi párt vezetőivel. A frakcióülésünk az Esterházy Jánosról elnevezett teremben volt, ahol megvitattuk, hogy melyik javaslatot támogatjuk, és melyiket utasítjuk el. A frakcióülés után a Törvényalkotási bizottság munkáját is megismerhettük. Itt dőlt el, hogy melyik javaslatról szavaztunk. Elégedettek lehettünk, mert a törvénybe az egyik javaslatunk is bekerült. A nap végén aztán meggyőző többséggel fogadtuk el a javaslatot, ami ugyan nem lett igazi törvény, de megismerhettük a törvényalkotás menetét. Az eredményt látva megtapsoltuk magunkat. A szavazást egy sajtótájékoztató követte, majd egy idegenvezetéssel fejeződött be a mozgalmas parlamenti nap.


A Demokráciajáték során nemcsak új embereket ismerhettek meg a hunyadisok, hanem magukat is kipróbálhatták, egy nem mindennapi szerepben. Rájöttek, hogy vitába szállni és észérvekkel kiállni a véleményük mellett nem is olyan egyszerű. Abban mindnyájan egyetértettek, hogy mivel ilyen mélységeiben nem ismerték korábban a törvényhozás menetét, nem csak egy élménnyel, de hasznos ismeretekkel is bővült a tudásuk. Ezt erősítette meg Termeczky Kata is, aki egyike volt a húsz hunyadis képviselőnek. „Eleinte nagyon szokatlan volt, hogy a velünk egyidős diákokat képviselőtársnak, elnök asszonynak kellett hívni, de hamar hozzá lehetett szokni. Örülök, hogy a környezettudatosságot választották a szervezők témául, mert ez a világ egyik legnagyobb problémája, amiről sok újat tudtunk meg a felkészülés során. Nem számítottam rá, hogy egy ilyen izgalmas vitának lehetünk a részesei.”