9300 Csorna, Soproni út 97.
OM azonositó: 203051
24 °C
"A digitális technikai eszközök újszerűségének motiváló erejével a korszerű tudásért, a kompetencia alapú oktatás széles körű elterjesztésért" című
TIOP-1.1.1-07/1-2008-0881 azonosító számú projekt megvalósítása

Fenntartói körlevél a koronavírusról

2020

Fenntartói körlevél a koronavírusról

Tisztelt Intézményvezető!

Bár Magyarországon továbbra sem tudni koronavírusos betegről, de egyre több, hazánkhoz közeli  országban jelenik meg a vírus, az észak-olaszországi gócpont mellett a fertőzést már Ausztriában, Észak-Macedóniában, Horvátországban és Romániában is kimutatták. A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van. A kockázatok mérséklése érdekében a célzott intézkedések mellett rendkívül fontos az összehangolt, megfontolt, a pánikkeltő elemeket mellőző kommunikáció is. 

A fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium a Koronavírus-fertőzés elleni védekezésért  felelős Operatív Törzs döntésének megfelelően a következő lépések megtételét, az alábbiak szerinti  alapvető üzenetekhez igazodó tájékoztatás intézményen belüli köröztetését, tanulókhoz és szüleikhez való eljuttatását kéri. 

Az intézményben dolgozók és tanulók figyelmét hívják fel a higiéniai szabályok, különösen a  rendszeres és alapos kézfertőtlenítés fokozott betartására. A helyes, fertőtlenítő kézmosás  szabályairól a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján több infografika is megtalálható, ld. pl: 

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/464/WHO%20a%20fert%C5%91tlen%C3%ADt%C5%91 %20k%C3%A9zmos%C3%A1s%20menete.pdf) 

A technikai dolgozók tartsák és tartassák be az intézményekben, kollégiumokban az Egészségügyi  Világszervezet (WHO) ajánlását: vírusölő szer használatával rendszeresen takarítsanak és fertőtlenítsenek a közös helyiségekben. 

Az intézmény a tanárok és tanulók egészségének védelme érdekében a közeljövőben ne szervezzen  kirándulásokat, szakmai tanulmányutakat a koronavírussal fertőzött területekre, különösképp a  most gócpontnak számító Észak-Olaszországba. Ha mégis járt volna a közelmúltban diák vagy tanár fertőzött területen, akkor lehetőleg ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát! Ha valaki magán vagy szülőként gyermekén tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06 80/277-455 vagy 06-80/277-456 zöldszámait! 

Az oktatók, tanárok együttműködését kérjük abban is, hogy ha olyan tanulóról tudnak, aki iskolai  program miatt vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetés felé, és küldjék haza a diákot, tájékoztassák őt és szüleit a teendőkről a tünetek észlelése esetén. 

A KRÉTA elektronikus naplón keresztül kérjék arra a tanulók szüleit is, hogy gyermeküket két hétig ne  engedjék iskolába, ha az elmúlt időszakban családi vagy egyéb okok miatt Észak-Olaszországban vagy  más fertőzött területen járt! A szülők erről feltétlenül értesítsék az iskolát is, mert ilyen esetben a  tanuló hiányzása igazoltnak tekinthető. 

Az intézményekhez tartozó kollégiumok a megelőzés érdekében diákjaik között mérjék fel, van-e  olyan, aki fertőzött területen járt, és ha igen, gondoskodjanak elkülönítéséről, küldjék haza az érintett  tanulót, lássák el a megfelelő tájékoztatással őt és szüleit a további teendőkről.  Az elővigyázatossági intézkedések betartásával, eredményes betartatásával jelentős mértékben hozzájárulhatunk a megelőzéshez. 

Nyomatékosan kérjük, hogy a fenti tartalmon túl önállóan egyebet a koronavírus kapcsán ne kommunikáljanak, bármilyen felmerülő rendkívüli ügyben vegyék fel a kapcsolatot az Operatív Törzzsel, amely minden nap 14 órakor sajtótájékoztatón számol be a friss fejleményekről. 

Köszönettel:

Bódis József

államtitkár

Innovációs és Technológiai Minisztérium