9300 Csorna, Soproni út 97.
OM azonositó: 203051
3 °C

IN MEMORIAM ANTAL ÁRPÁD

Búcsúzunk. Ismét el kell köszönni valakitől, aki része volt a Hunyadinak.

IN MEMORIAM ANTAL ÁRPÁD

„Állj meg te óra, dőlj össze naptár – kéri Kosztolányi egyik versében.

Ezt kérjük most mi is, akik búcsúzunk, emlékezünk a Hunyadi János Gimnázium egykori tanárára, Antal Árpád tanár úrra. Akik felidézték emlékét: volt tanára, segítője, tanítványai, kollégái. Ami közös bennünk: mindannyiunknak adott valamit önmagából: tudását, barátságát, jó tanácsait, humorát, szeretetét.

Diákok százait nevelte-oktatta, szerettette meg velük a sportolást, a kulturált szórakozást. A testnevelés, a sport volt az élete. Azt akarta elérni, hogy tanítványai számára is fontos legyen a sport, a mozgás. Ez hatotta át minden tanóráját. Határozott, következetes nevelő volt. Folyamatos, tartalmas munkára serkentette tanítványait, tanárként, osztályfőnökként is ez jellemezte. Odafigyelt tanítványaira, ha konfliktus támadt, igyekezett megértéssel, humorral kezelni. Olvasott ember volt, érdekelték a világ dolgai, szeretett kollégáival, tanítványaival beszélgetni.

A kosárlabdacsapat tagjaival külön edzésterv szerint dolgozott az órákon és délutánonként. Nagyon közvetlen, elfogadó, egymás iránt érzett tiszteleten alapuló tanár-diák kapcsolat jellemezte. Sokszor lihegve panaszkodtak, hogy már nem bírják tovább a medicinlabda dobálását és a négyütemű fekvőtámaszokat, Ő figyelmesen, halk szóval biztatta őket, hogy az előírtakat meg kell csinálni, a terv szerint kell haladni, csak így érhetnek el eredményt. Mindig hangsúlyozta: nem szabad feladni, küzdeni kell!

NB II-es kosárlabda csapata volt a lányokkal a 70-es évek közepétől több éven át. Kézilabda csapattal területi bajnokságon vett részt. Volt diákokból és tanárokból szervezett férfi kosár csapatot, ők az NB III- ban szerepeltek a 80-as években. Évekig diákokat segítő tanárként szervezte az iskola sport- és kulturális életét. Részt vett a pinceklub – Holló Klub - megalapításában is. Iskolai túrákat szervezett, "hazajártak" a Bakonyba. Balatongyörökön nyári sporttábort is több alkalommal szervezett. A Pedagógusok Országos Természetbarát Szövetségének megyei koordinátora is volt, az ország különböző vidékein jártunk vele.

Az iskolában hosszú ideig működött az Országjáró Diákok Köre. Kollégáival és tanítványaival. Ő is gyakran részt vett minden hónap utolsó szombatján a túrákon, amelyek gyakran 25-30 km-esek is voltak.

Őszintén szerették őt tanítványai, a szülők, a pedagógustársak egyaránt. Megmagyarázhatatlan nyugalom, csendes derű vette körül. Igazságosság és minden ember felé egyaránt megnyilvánuló segítőkészség jellemezte. Véleményét soha nem erőszakolta másokra. Észrevételei, tanácsai mögött nagy szakmai tudás, pedagógiai tapasztalat és emberi bölcsesség húzódott – ezért volt hiteles minden megnyilvánulása.

Én a Hunyadi jogutód intézménye, a Soproni SZC Hunyadi János Technikum tanárai, dolgozói és volt diákjai nevében búcsúzom Tőle, mint hunyadis tanártól. Munkásságát igyekszünk folytatni, emlékét pedig szívünkbe zárjuk, és megőrizzük.

Váci Mihály gondolataival búcsúzom:

„Ma sem volt könnyű élni. Nem lesz könnyű sosem. De érdemes volt! – s mindig érdemes lesz – hiszem.”

Nyugodj békében Tanár Úr!


 Kovács Istvánné

 igazgató