9300 Csorna, Soproni út 97.
OM azonositó: 203051
3 °C

Valahol Európában filmes projekt

Forrás: Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt.

Valahol Európában filmes projekt

Iskolánk pedagógiai képzése bekapcsolódott a KLASSZ PROGRAM ba – A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum ifjúsági és oktatási programja - Az Országos Osztályfőnöki Egyesület felkérésére volt lehetőségem tanítványaimmal kipróbálni az elkészült segédanyagokat. Megnézni, hogy „a régi filmeket az oktatásban és a tanulásban hogy is lehet hatékonyan felhasználni.”

Mire észrevettem, két csoportom is lett: a 9. C osztályt én választottam, a másik csoportom szinte spontán szerveződött a felsőbb évfolyamokból - nyilván a pedagógia iránt elkötelezettek -, velük délutánonként találkoztunk az online térben. A tanári segédanyag maximálisan használható volt és valós segítséget nyújtott. Szívesen ajánlom a kollégáknak is feldolgozásra osztályfőnöki órán, és bármely tanítási órán.

SOKATMONDÓ FILMVÁSZON címmel megrendezett konferenciára 2021. május 29. került sor, ahol röviden összefoglaltam a tapasztalataimat:

…Varázslatosan hatott ez a film 70 év távlatából a tanulókra, már a ráhangolódás alatt megnyíltak a gyerekek, és bátran megfogalmazták az érzéseiket. A sok jó szempontból bőven lehetett válogatni a feldolgozás során, ez inspiráló volt számunkra is. Pontosan jelölték, mit és hol találunk a filmben, nagyban megkönnyítette a feldolgozást. Az én csoportjaim Kuksi karakterét zárták a leginkább a szívükbe, mert megérintette őket szerethetősége, becsületessége és a tragédiája. Hosszút tisztelték, amiért az idegen gyerekről gondoskodott. Simon Péter pedagógiája lenyűgözte a tanítványaimat. Mivel úgy éreztem, hogy sok ötlet, sok kérdés megfogalmazódott a gyerekekben, ajánlottam számukra, hogy írjanak levelet a film szereplőinek. Itt legtöbben Évát szólították meg, de írtak levelet a gyerekeket üldözök számára is. Nagyon szerették ezt a feladatot is.

Amatőr színjátszó tanítványt és a soproni Petőfi Színházban Mikó Istvánnal egy színpadon játszó tanítványt is találtam. Tervezzük a közös a színházlátogatást és neveléstörténeti kitekintést is teszünk a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumba, hiszen a film főszereplőjét ihlető Szthelo Gábor ott érettségizett. Ez neveléstörténeti kitekintésre ad jó lehetőséget. A forgatási helyszín a Bakony, a Cseszneki vár közelsége osztálykirándulása adott ötletet. Számtalan kötetlen beszélgetést, a gyerekek megismerését segítette a film feldolgozása. Észrevétlen eljutottunk a számomra fontos filmélményekhez az ankétok, filmklubok fontosságához. Nagyon meglepődtek, hogy mi akkoriban heti rendszerességgel vettünk és vehettünk részt ilyen programokon, és csodálkoztak, hogy hol is volt a csornai mozi. Már szervezzük a tanév végi utolsó napokra a várostörténeti sétát, ahol megmutatom mi és hogyan volt az én diákéveim alatt a városban. A gyerekek ötlete alapján a helyi múzeum fotó archívumából képeket kérünk, és összehasonlítjuk a mai városképpel…

Valahol Európában filmrészletek:

• A kecskepásztor kisfiú https://videotorium.hu/hu/recordings/40391

• A zsidó kisfiú https://videotorium.hu/hu/recordings/40394

• A szőke kislány https://videotorium.hu/hu/recordings/40397

• Kuksi, a legkisebb https://videotorium.hu/hu/recordings/40400

• Hosszú, https://videotorium.hu/hu/recordings/40388

• Éva https://videotorium.hu/hu/recordings/40403

• Ficsúr és Vörös https://videotorium.hu/hu/recordings/40532

• Az országúton https://videotorium.hu/hu/recordings/40535

Forrás: Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt.Klassz Program

                                                                                           

A beszámolót készítette: Világosné Rozsonits Eika