9300 Csorna, Soproni út 97.
OM azonositó: 203051
11 °C
"A digitális technikai eszközök újszerűségének motiváló erejével a korszerű tudásért, a kompetencia alapú oktatás széles körű elterjesztésért" című
TIOP-1.1.1-07/1-2008-0881 azonosító számú projekt megvalósítása

LEGO kiállítás a Hunyadiban

A Hunyadi János Középiskola fennállásának 70. évfordulója és a LEGO születésének 60.évfordulója alkalmából LEGO kiállítás nyílt az iskolában (Csorna, Soproni út 97.). A város április 9-20. között tekinthető meg hétköznapokon 8 órától 16 óráig az intézményben.

LEGO kiállítás a Hunyadiban

35 év gyűjteménye várja az érdeklődőket. A Lego az egyik legsikeresebb építőjáték világszerte. A dán eredetű kifejezés azt jelenti: jót játszani. Sikerének egyik oka, hogy az építőelemek számtalan módon összekapcsolhatóak és rendkívül pontosak. Szinte mindent ki lehet építeni legóból, akár egy komplett lakóházat is. A kiállítás is bizonyítja, hogy harminc éves készletek sem esnek szét, és remekül őrzik minőségüket, ami azért egy normál lakóháznál sem megszokott. A Lego több mint játék, óvodától egyetemig használják, matematikára, nyelvkészség fejlesztésre, mérnöki és műszaki tudományokra. Úgy építettük meg a várost, hogy körbejárható legyen, ezért azt javasoljuk minden látogatónak, hogy menjenek körbe, mert minden oldalról láthatnak érdekességeket, életképeket. Ajánljuk, hogy a legóval kapcsolatos érdekességeket is olvassák el. Arra kérünk mindenkit, hogy tartsa be a mindent a szemnek, semmit a kéznek elvét. Köszönjük.

Gondoltad volna, hogy …..

…..a LEGO neve a dán leg godt kifejezésből származik, ami azt jelenti: jót játszani.

….a ma ismert LEGO 2018-ban ünnepli 60. születésnapját.

…. évente körülbelül 20 milliárd kocka készül, ez óránként 2,3 millió kockát jelent.

…. a ma ismert minifigurák 1978-ban születtek.

….a legtöbb gumiabroncsot a Lego járművek számára készítik

…. a műanyag LEGO-elemek fröccsöntési eljárása annyira pontos, hogy minden elkészült egymillió kockából csak 18 számít selejtnek

…. készítettek egy olyan LEGO gépet, ami ki tudja rakni a Rubik féle bűvös kockát.

…. a világ több pontján is működik már LEGO vidámpark. Az első, dán billundi LEGOLAND parkot sorra követte a windsori Angliában, a carlsbadi az Egyesült Államokban és a günzburgi, Németországban.

Gondoltad volna, hogy …..

…. 2400 különböző lego elem létezik, melyekből a cég gyáraiban jelenleg csaknem 20 milliárdot állítanak elő évente, másodpercenként átlagosan 564-et.

  …. másodpercenként hét készletet adnak el a több mint 130 ország valamelyikében, ahol Legót árusítanak. … az egy évben eladott építőkockák több mint ötször érnék körbe a Földet

…. több mint négymilliárd legóember van a világon, így ők alkotják a bolygó legnépesebb, egyben legbékésebb humanoid populációját … minden földlakóra 62 legótégla jut.

… évente 5 milliárd órát töltenek a gyerekek legózással.

… több mint 400 millióan játszottak legóval életükben.

… a legó téglák 53 színben léteznek.

Gondoltad volna, hogy …..

… Magyarországon 2009 óta Nyíregyházán is készítenek legót.

… két darab 2×4-es legótégla 24 különböző módon rakható össze.

…. három 3db 1060 féle módon kombinálható

… hat darab 2×4-es tégla 915 millióképpen rakható össze

… az évente eladott legótéglák ötször körbeérik a Földet.

… 40 milliárd legótéglával össze lehetne kötni a Földet és a Holdat.

… a Lego több mint játék, óvodától egyetemig használják, matekra, nyelvkészség fejlesztésre, mérnöki és műszaki tudományokra.

…. a Google search 3.3 millió találatot ad a Lego brick-re?

… a Youtube-on 24 millió 700 ezer Lego videó van?

Gondoltad volna, hogy …..

… az úttest alaplapokat 1978-tól kezdték gyártani.

… a kiállításon bemutatott városi témakör mai neve City, de a készletcsaládot először Legoland-nek nevezték.

  …. a Lego vonatok 1966-ban jelentek meg.

… az elemek anyagaként 1963 óta akrilnitril-butaidén-sztirolt (ABS) használnak, ami egy nagy keménységű és szilárdságú, jó hő- és vegyszerállóságú, hőre lágyuló műanyag.

… a gyártási technológiának köszönhető az a csúcsminőség, ami lehetővé teszi, hogy a harminc évvel ezelőtt és a ma gyártott Lego kockák minden gond nélkül összekapcsolódjanak – ezt a kiállítás is bizonyítja 

… a városi témájú legók közül a tűzoltóság témájú készletek a legnépszerűbbek.